Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Въпроси до ЕК във връзка с премахнати български ленти от поднесените венци в Северна Македония


На 4 февруари се навършиха 150 години от рождението на Георги Николов Делчев, български революционер, борил се свободата на българите в Македония. Според Договора за добросъседството, приятелството и сътрудничеството между Република България и Република Северна Македония трябва да бъдат организирани съвместни чествания на личностите от общата ни история. За съжаление, северномакедонските управляващи не организираха такова.

 

Въпреки това, венци и цветя бяха положени от външния министър на България г-жа Теодора Генчовска. Но по време на церемонията се чуваха скандирания с обидни квалификации спрямо българите и представителите на българската власт. Малко след това, както ще видите на приложения видео материал, се вижда как са откъснати и премахнати българските ленти от поднесените венци.

 

Тази омраза, мотивирана от антибългарската идеология на македонизма, няма място в Европейски съюз. Предвид изложените събития, бих искал да задам следните въпроси:

 

1. Смята ли Европейската комисия, че случилото се е в духа на европейската интеграция?

 

2. Следи ли Европейската комисия зачестилите нарушения на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония?

 

3. Одобрява ли Европейската комисия езика на омразата, използван от политици и общественици, който дава отражение в действията, описани по-горе?

 

С уважение,

Ангел Джамбазки