Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Въпроси до ЕК във връзка с акт на агресия към Културен дом „Иван Михайлов


Пореден акт на омраза, този път насочен срещу културния център „Иван Михайлов“ - Битоля. Разбит е прозорец в дома на секретаря на сдружението, като за случая са уведомени органите на МВР на Северна Македония и българското генерално консулство.

 

Убеден съм, че (както всеки път) извършителят ще остане неизвестен, а случилото се ще бъде отдадено на вандализъм. Но дали това наистина е така? На 30 януари беше разбито стъклото на автомобила на Добре Митрев, председател на сдружението за Македоно-българско приятелство. По всичко личи, че приличащите на вандалски актове случаи са предупреждения за дейността по сближаване на хората от двете страни на границата.

 

Налаганият от десетилетия македонизъм и до ден днешен има своите изразители във властта. Политици и общественици го насърчават, използвайки езика на омразата спрямо България и българите. Именно това, примесено с фалшификациите на историята, където българите са представяни като „татари“ и „окупатори“, допринася за враждебността спрямо всеки заявил себе си като българин от Македония и работещ за показване на историческата истина.

 

 

Предвид изложените случаи, имам следните въпроси към Европейската комисия:

 

1. Ще бъдат ли взети предвид престъпленията, извършени от омраза срещу граждани с българско самосъзнание, в следващия доклад относно напредъка на Северна Македония?

 

2. Как смята ЕК да защити човешките права на българите в Северна Македония?

 

С уважение,

Ангел Джамбазки