Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Въпроси до ЕК във връзка с нарушаване на Договора за добросъседство с реч на омразата от РСМ


В Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония чл. 11 ал. 6 гласи:

 

„Двете Договарящи се страни ще предприемат ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения.“

 

На 03.02.2022 г. е публикуван материал, озаглавен „Бугари пе*ерасти“. Текстът е изпълнен с омраза към България и всичко българско. Включително към инициативи, свързани със сближаването на хората от двете страни на границата, показвайки им общата ни история, език и минало. Вместо да се търси общото между хората от двете държави, трибуна получават авторите на пасквили като този, които повтарят лъжата, че в България е имало фашизъм. Нещо, което категорично не е вярно. Трябва да напомня, че именно Царство България спасява своите евреи и не ги изпраща към лагерите на смъртта.

 

Този текст е пример за леещата се антибългарска пропаганда, основана на лъжата, наречена македонизъм. Езикът на омразата спрямо българите е превърнат в норма, а от страна на властите не се взимат никакви мерки, което е в нарушение на посочената по-горе алинея от Договора.

 

Моите въпроси към Комисията са:

 

1. Подкрепя ли ЕК използването на такъв език към България и българското общество?

2. Смята ли ЕК, че Република Северна Македония може да започне преговори за членство, без да спазва Договора за добросъседство с България?

 

С уважение,

Ангел Джамбазки