Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Въпрос до ЕК относно фалшификациите на преброяването в Северна Македония


Тези дни бяха публично оповестени резултатите от преброяването на населението в Република Северна Македония. Те бяха крити години наред, защото властта в Северна Македония се страхува от реалните цифри на броя на населението на албанци и българи. Това е така, защото те биха застрашили официалната антибългарска и антиалбанска доктрина, на която е построена държавата Република Северна Македония.

Според това фалшиво проучване българите в Северна Македония са малко повече от три хиляди човека. Броят е такъв, защото официалната пропаганда в Скопие се опитва да попълни още един аргумент в антибългарската си кампания, която притиска марионетното българско правителство, за да даде зелена светлина за начало на преговорите на Северна Македония с ЕС. За целта на тях им е нужно да покажат, че българите в Македония са незначително малцинство. Но това не е вярно. И българските организации, и македонските българи в един глас ясно заявяват, че това преброяване е фалшиво и резултатите от него са фалшифицирани. Достатъчно е само да погледнем броя на неопределилите се няколко десетки хиляди граждани на Република Северна Македония.

Затова изпратих до Европейската комисия въпрос, в който са попълнени ясно свидетелските показания на българите в РСМ, които по време на цялото преброяване показваха, че то е фалшифицирано. Попитах Комисията дали е съблюдавала процеса на преброяване на гражданите на Северна Македония от независим европейски представители и кога смята да повдигне темата за правата на българската общност в Република Северна Македония. Очаквам отговора с интерес, за да видим докога тези сламени хора в ЕС най-сетне ще си отворят очите за нарушаването на човешките права на българите в Северна Македония.

 

Ангел Джамбазки