Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Въпроси до ЕК във връзка с антибългарската пропаганда в Северна Македония


Изключително притеснително явление се наблюдава след представянето на резултатите от преброяването на населението в Република Северна Македония. Йован Донев, бивш посланик във Великобритания, настоящ преподавател в Скопския университет, определи броя на българската общност като „статистическа грешка“. Не само това, но и разсъжденията му продължават в посока, че правата на тези хора са незначителни, а вписването им в Конституцията е напълно ненужно. Всичко това в ефира на телевизия „AlfaTV“.

 

Историята на нашите две държави е обща, това е в основата на философията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония. Различни преброявания от началото на миналия век показват, че българите са били мнозинство в земите на днешната ни западна съседка, а сега изведнъж те са „статистическа грешка“. Гледайки към историята, трябва да се припомни, че при създаването на Социалистическа Република Македония в състава на АСНОМ участват множество българи. Защо тогава в медиите се пропагандира, че включването на българската общност в преамбюла на Конституцията на Република Северна Македония е нещо страшно?

 

Европейската комисия трябва най-сетне да демонстрира не само, че наблюдава процесите в Скопие, но и има твърдата ангажираност да защитава човешките права така, както твърди, че го прави. Затова отправих официално запитване към Комисията с въпроси какви действия ще предприеме, за да бъде спряна антибългарската пропаганда в медиите и как ще предпази българите в Северна Македония от маргинализация? Смятам, че тези въпроси са важни и заслужават да получат своя отговор час по-скоро.

 

Ангел Джамбазки