Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Въпроси до ЕК във връзка с репресии срещу сдружения на българите в Северна Македония


 

Репресиите над българите в Северна Македония продължават. Държавният апарат отново е активиран, за да сплаши и възпрепятства хората с българско национално самосъзнание да се сдружават и изразяват.

 

Поради тази причина зададох въпрос до Европейската комисия. Прокуратурата на Северна Македония е наредила проверки на организациите Гражданско сдружение „Цар Борис III“ – Охрид и Културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля. Недопустимо е държава, кандидат за член на ЕС, да си позволява подобни действия, с които цели да възпрепятства правото на свободно сдружаване. В същото време се време антибългарска пропаганда език на омразата и актове на омраза. Един от тях беше палежът на Културния клуб в Битоля.

 

Отново, като някакво изкривено оправдание за репресиите, се вади името на сдружението в Охрид, където местните българи са избрали за свой патрон Н.В. цар Борис III – Обединител. Българският цар, който беше посрещнат в Скопие, заедно с българските войски, като освободител. Освободител от сръбския гнет, налаган в годините след Първата световна война. Всякакви лъжи и фалшификации, които петнят името му, бледнеят пред акта на обединение, което той донесе, а именно обединението на българския народ от Охрид до Черно море.

 

Действията на властта в Скопие показват, че няма никакво намерение да се спазва Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, нито да бъдат уважавани правата на българите. Затова смятам за наложително Европейската комисия най-накрая да се намеси и да отдели нужното внимание на темата.

 

Ангел Джамбазки