Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Въпрос до ЕК във връзка със спирането на строежа на АМ „Струма“


За да оправдае заповед, с която спира две процедури за строителство на части от Лот 3.2 на АМ „Струма“ Борислав Сандов посочи, че вече бившето правителство на България е получило писмо от Европейската комисия. Той твърди, че в него съществува искане за нова оценка по ОВОС и Оценка за съвместимост с НАТУРА 2000 на  автомагистрала „Струма“ за Лот 3.2 в района на Кресненски пролом. Според Сандов, решението по ОВОС от 2017 година не може да се прилага, като той твърди, че европейските институции изискват неговото преразглеждане и това налага спирането на изграждането на автомагистрала „Струма“.

 

Дали това твърдение е вярно, или не може да отговори само Европейската комисия. Поради тази причина, заедно с моя колега Андрей Слабаков, отправихме официално следните въпроси към Комисията:

 

1. Какво съдържа писмото, изпратено от ЕК до българското правителство, ако изобщо има такова?

 

2. Какво налага изработката на нов ОВОС и Оценка на съвместимост с НАТУРА 2000?

 

Именно в Кресненското дефиле ежедневно се случват катастрофи с ранени и загинали хора. Освен това, завършването на автомагистрала „Струма“ е важен инфраструктурен проект, спиран с години от кухи зелени НПО-та, част от тях свързани с вече бившия министър Сандов, негови заместници и съветници. В тази ситуация не става ясно какво налага изработката на нов ОВОС и дали целта не е да бъдат разпределени средства към същите зелени НПО-та, които саботират от години изграждането на пътя.

 

Ангел Джамбазки