Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

A.Джамбазки внесе повече от 30 изменения в доклада за напредъка на Македония


2015-01-30 17:03 | коментара

В рамките на изминалата седмица заместник-председателят на ВМРО и представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки е внесъл изменения в докладите за напредъка на Македония, Сърбия, Косово, Черна гора и Турция.

 

В доклада за Македония са внесени над 30 предложения за изменения, свързани с правата на българите в Македония, със сключването на договора за добросъседство между Македония и България, с корупцията, с езика на омразата в медиите и с други проблемни сектори.

 

Оценката на българския представител е, че докладът към Македония е критичен и въпреки постигането на някои малки промени от правителството в Скопие се очакват много по-големи усилия и най-вече резултати.

 

Ангел Джамбазки е категоричен, че пътят на Македония за Европа минава през добри отношения със София и зачитането на правата на българите в Македония.

 

Относно ситуацията в Сърбия са внесени предложения за изменения, с които се указва на сръбската държава, че следва да зачита правата на българското малцинство и да се въздържа от всякаква форма на дискриминация спрямо българите, живеещи в Сърбия.

 

Към доклада за Косово са направени редица бележки по отношение на все още липсващите гаранции за върховенство на закона и правова държава. Изказано е и опасението, че на територията на Косово функционират организации и групи, които споделят идеологията на Ислямска държава. Джамбазки настоява да се гарантират и правата на българските общности, живеещи в Косово.

 

Според заместник-председателя на ВМРО от всички държави, които водят преговори с ЕС, най-близо до постигане на критериите за членство е Черна гора. Внесени са някои изменения, които се отнасят до ефективността на институциите и борбата с корупцията и организираната престъпност.

 

В доклада относно Турция българският представител е направил редица остри изменения, тъй като Турция се показва като един ненадежден партньор на Съюза. Нещо повече, тя се превръща в заплаха за държави като България и Гърция поради политиката, която води. Ангел Джамбазки отбелязва, че вместо да се водят преговори с Турция, на нея трябва да бъдат наложени санкции за това, че поддържа и подкрепя терористични организации, включително Ислямска държава.

 

 След края на пленарната сесия заместник-председателят на ВМРО направи следния коментар:

 

България трябва да бъде изключително активна, когато става дума за региона на Балканите. Ние не може да си позволим събитията да се случват без нас. Напротив, като държава членка от този регион, следва да задаваме дневния ред по тези теми и да отстояваме своите интереси. Имайте предвид, че значителна част от европейските държави и представители са далеч от нашите проблеми. Поради това българските представители сме длъжни да представяме нещата такива каквито са и да браним собствените си интереси. Надявам се всички членове на ЕП от България да ме подкрепят в тези ми усилия.