Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Българската енергетика трябва да бъде спасена


2022-04-16 10:37 | коментара

За съжаление, в момента, в който в Европа се правят опити за разграничаване на доставките на енергийни ресурси, заради войната в Украйна, българското правителство не само не защити родното производство на енергия от Източномаришкия басейн, но то го обрече на затваряне. Именно ТЕЦ-овете в Маришкия басейн се намират върху най-голямото находище на лигнитни въглища в България, а според консервативни оценки, там има запаси за производство на българска електрическа енергия до 2080 година. Освен това в региона работят повече от 12 хиляди български семейства. Това е суверенна наша енергия, от която можем да потребяваме, вместо да внасяме енергоносители за производство на енергия от чужди държави.

 

И какво направи точно в този момент правителството на Кирил Петков? Вместо да ги запази през Плана за възстановяване, се опитва да ги замени с перки и батерии. Би било смехотворно, ако го беше писал Мечо Пух, но не. Писано е от това мъдро правителство, което управлява в някакви различни състави вече повече от година. Тези хора са записали в Плана, че ще създават държавно предприятие „Конверсия на въглищни региони“, на което ще бъдат предоставени терените на мините и ТЕЦ-овете, които са държавна собственост, за да се рекултивират. Т.е. да засадят дръвчета, пейки, фонтанчета, ей такива неща. „Марица-изток“ ще се превърне в икономическа зона, миньорите вероятно ще станат градинари, енергетиците сигурно ще продават захарен памук и други подобни иновативни идеи.

 

Това правителство е писало този план за някого. Тези хора загубиха на България година и половина в един от най-важните моменти в новата ни история. Именно в момента, в който българската енергетика е заплашена и можеше да бъде подкрепена с Европейската солидарност. Затова смятам, че е време правителството на Кирил Петков да си подаде оставката. Българската енергетика трябва да бъде спасена, а въглищните централи да се превърнат в приоритет.