Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Докога ще продължава бездействието относно шоковия ръст на цените?


2022-04-21 10:43 | коментара

В най-светлата седмица за християнската общност и за нас българите, за съжаление, отново ни се налага да говорим за непоносимия ръст на цените на основните стоки и услуги, рекордна инфлация и неспособността на това нелепо управление да премине през кризата с възможно най-малко негативи за българските граждани. Предстои Великден и за съжаление много наши сънародници ще изпитат огромни затруднения дори да сложат нещо на трапезата си. За пореден път в рамките на последните месеци цената на електроенергията у нас отново се повишава. От 20 април ръстът на цената на тока в България е със 75%. Цената за мегаватчас електроенергия е 245.20 евро, а в Европа - средно 211 евро.

 

Как Ви звучи това, уважаеми? Защото на мен ми звучи безумно. Най-бедната страна в ЕС да плаща ток, който е по-скъп от средния в Европа. Не е безумно, а е направо престъпно. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев каза, че България има най-евтиния бензин на колонка в страната и цената на електроенергията е същата като 1 юли миналата година. Това е абсолютна подигравка към целия български народ. Управлението е тотален провал и е недопустимо да продължава подобен цинизъм. Не видяхме никакви реални работещи мерки за справяне нито с галопиращата инфлация, нито с енергийната криза, нито с ценовия шок. Само розови приказки и лакърдии.

 

Според Евростат покупателната способност у нас е най-ниска в целия ЕС. Тази статистика можем да я продължаваме до безкрай, но мисля, че няма нужда. Ясно е, че цените ще продължат да скачат, инфлацията също. А джобът на българина изтънява не със седмици, а вече с дни. На всичко това трябваше да има адекватен отговор, защото държавата потъва с всеки изминал ден. За съжаление - не го виждаме, a сметката я плащаме всички български граждани. Ето защо тази картина има само един единствен отговор. И той е незабавна оставка на това некадърно, неумело и нелепо управление.