Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Има ли разлика в начините на плащане на газ в Европейския съюз?


2022-04-27 11:11 | коментара

Вече повече от 12 часа българското общество е основателно разтревожено от новините, които идват по линия на съобщението на „Газпром“, за това, че спират доставката на предплатения от България природен газ. Въпросът за това търговски или политически е спорът, газът част ли е от търговска сделка или е политическо оръжие, ще коментирам друг път.

 

За мен обаче има един друг по-важен въпрос, породен от това, че газ се спира към България и към Полша. Според твърденията на „Газпром“. Няма как да не се запитаме защо продължават доставките на природен газ към Германия, да речем, или към Австрия? Има ли някаква разлика в начините, по които нашето правителство или „Булгаргаз“ плащат доставката на газ, с това как германското правителство плаща? Защото, когато се обсъждаха санкциите срещу Русия, всички европейския държави изискваха солидарност, всички заедно да предприемем определени действия. Ако сега се окаже, че, да Германия е приела да плаща газа по някакъв друг начин, вместо договорения, а България не, това не ми изглежда нито разумно, нито справедливо.

 

Затова зададох въпрос към Европейската комисия, как плаща към днешна дата природния газ към „Газпром“ германската държава и гръцката. За пример. Да знаем. И също така, поисках от Европейския парламент да има дебат и резолюция по тази тема, която е изключително важна за българското общество, разбира се, защото засяга българската икономика, работните места и доходите на българските граждани.

 

Престои да разберем отговорите ѝ. Предстои да разберем дали има солидарност в Европейския съюз и дали Германия и Гърция не са решили да тълкуват солидарността по друг, различен начин. Което би било изключително лош знак за това, което се говореше, тук, в Брюксел. Ще се окаже май, че има двоен стандарт. Но да не бързаме, да изчакаме и да видим.